vrijdag 28 september 2012

Weer thuis

Ik weet niet of het iemand is opgevallen, maar ik ben er weer: op 2 juli met vrouw en dochter neergestreken in Brokeze, in het huis dat ik in 1979 al gekocht heb. Pensioen. Vrijheid. Dat dacht ik tenminste, lekker genieten van de vrije tijd, maar in werkelijkheid heb ik het bijna drukker dan ik het ooit met werken heb gehad. Er is een hoop te doen en te regelen als je 20 jaar weggeweest bent. Maar het is een goed gevoel om weer thuis te zijn. Ik heb genoten van de vele verre landen waar ik gewoond heb en die ik bezocht heb, maar Lottum (en omgeving) is voor mijn gevoel toch altijd “thuis” gebleven.

En nu ik weer bovenop de bron zit, heb ik weer een paar nieuwe woorden, zelf herinnerd of aangedragen.

Nut / nutzak, nutterik – slecht, kwaad, gevaarlijk / slechterik
Kwojje – slechte (meervoud: kwoj)
Stanketsel – hek, afrastering
Kuus – breed geschouderd, atletisch type
Loerie~zer – bril
Pinkele – ’n soort kinderspel
Bokstevast – bokspringen, waarbij een rij “bokken” in de lengte achterelkaar staan
Kuulkedrolle – ’n soort kinderspel
Krab – scheur, spleet

Nut: een hond kan bijvoorbeeld nut zijn. Of een buurman kan een nutzak zijn.

Kwojje: als je een emmer appels geplukt hebt zitten er lichtig een paar kwojje bij.

Stanketsel: nooit gehoord dat woord, maar volgens Frans Gommans is dat Lottums voor afrastering.

Loerie~zer: bril (met dank aan Ger Versleijen)

Bokstevast, pinkele en kuulkedrolle: nooit van gehoord. Ik heb ze van Frans Seuren. Pinkele doe je met een stuk hout van 20 cm lang en 3 – 4 cm in diameter, maar ik ben vergeten hoe het gaat. Ook de spelregels van kuulkedrolle ben ik vergeten, dus dat moet ik Frans nog eens vragen.

Krab: scheur; maar een bepaald vrouwelijk lichaamsdeel kan blijkbaar ook zo aangeduid worden. Een kennis uit Melderslo beschreef me een keer hoe hij zich op een hete zomerdag in het zweet had moeten werken, terwijl hij in de buurt overal huisvrouwen in de tuin zag. Luchtig gekleed, liggend in een luie stoel, koud pilsje in de hand, waarop hij fijntjes opmerkte: “haj ik poddomme ok má zonne krab!”